Det finns många olika sätt att träna idag som inte involverar det vanliga som att lyfta vikter eller en massa tid på löpbandet. Ett av de sätten är till exempel zumba

Pilates

Pilates kallas “The Art of Contrology” av mannen som tog fram det, Joseph Pilates. Med det namnet vill han lägga fokus på precision och koncentration som används i Pilates. Pilates är en träningsmetod som kombinerar styrka, stretching och yoga. Oavsett hur det ser ut är det en aktivitet som är väldigt krävande. Alla rörelser ska utföras väldigt långsamt och är utformade till att träna flera muskler på samma gång.

Yoga

Ett annat populärt val är Yoga. Yoga är menat att skapa en balans mellan kroppen, själen och sinnet. De många ställningarna, andningsövningarna, meditationen och avslappningen är menade att hjälpa till med detta. Yoga har sitt ursprung i Indien för minst 5000 år sedan, där namnet betyder balans eller förening. Många tror att Yoga endast är de fysiska ställningarna, och inser inte att mycket av Yogan kommer från meditationen och avslappningen.

En aktivitet som är väldigt olik Yogan med sin avslappning, lugna ställningar och meditation är Zumba.

Zumba

Zumba är ett tufft träzumbaningspass som påminner något om konditions- och intervallträning. Zumba kom till under 2001 av en slump. Albert Perez var en danslärare som även höll aerobicspass. Till ett av hans pass glömde han musiken, och startade sin dansmusik och satte ihop ett träningspass som passade rytmen och tempot. Zumbapasset blev väldigt populärt och han fick göra om det, men det tog väldigt lång tid innan det verkligen slog igenom under samma år.

Idag finns det fyra rytmer som används som grund till Zumba, salsa, merengue, cumbia och reggaeton. Utöver de fyra kan andra rytmer blandas in, utefter vilken rytm man vill ha i passet. Exempel på detta är samba och disco. Det finns idag fler olika typer av Zumba, som till exempel pass för barn, eller Zumba i vatten etc.