Förutom att träna och hålla sig i form är det även viktigt att ha en bra kost. Det finns olika former av lchfdieter som ska vara bra på olika sätt. En av dessa dieter är LCHF-dieten. LCHF står för “Low Carb High Fat” eller översatt till svenska “Lite kolhydrater och mycket fett”.

Enligt de som följer LCHF-dieten ska man gå ner i vikt och få kontroll över sitt blodsocker, och dieten ska vara bra för de som har typ 2-diabetes. Däremot är inte svenska forskare säkra på effekterna av LCHF-dieten, då det inte finns tillräckligt med vetenskapliga undersökningar utförda i nuläget.

Vad handlar LCHF kosten om?

Själva idén bakom LCHF kommer från LC, lite kolhydrater, och HF, mycket fett, separat. LC-dieten menar på att man ska utesluta alla kolhydrater, snabba och långsamma. En sådan diet höjer blodsockret och då även produktionen av insulin i blodet. För att kompensera för de kalorier som man skippar när man utesluter kolhydrater behöver man äta mer av något annat. Där kommer HF-dieten in i bilden, som handlar om ett större intag av fett och då även kalorier. Teorin bakom den dieten är att vi behöver ett antal olika fetter som vi inte kan producera själva. HF-dieten ska hjälpa till att ersätta dessa fetter. Tillsammans väger dessa två dieter ut varandra väldigt jämnt, och blir därför gemensamt en diet, LCHF.

Det finns även en form av LCHF där man äter bara potatis. Potatis är inte utan kolhydrater, men det finns ett mycket lägre antal kolhydrater i potatis än i många andra maträtter. Det finns undersökningar gjorda på en diet där man endast äter potatis. Vissa undersökningar menar att det hjälper en att tappa vikt, medan andra säger att man håller både vikten och hälsan på samma nivå som innan dieten oavsett om man äter i två veckor eller ett helt år.