Ironman World Championship

År 1978 på Hawaii kom en officer fram till att det hade varit för mycket debatt angående vem som var mest vältränade av cyklister, simmare och löpare, det var så Ironman föddes. Han anordnade därför en tävling, ett triathlon, där alla var tvungna att delta i alla tre grenar. Distanserna tog han från de största tävlingarna på Hawaii i de respektive grenarna. Alla deltagarna skulle simma 3,86 km, cykla 180,2 km och springa 42,195 km. Det tog bara ett par år innan tävlingen drog till sig över hundra deltagare. Idag deltar ungefär 2000 personer per tävling, vilket begränsas av utrymmet för simningen och för att minimera klungor i cyklingen.

Ironman

Ironman World Championship är tävlingen som hålls årligen på Hawaii i Kailua-Kona. Det är inte ett officiellt världsmästerskap, men många anser det ändå, då det är den största och kanske kända av alla triathlontävlingarna välden över. Själva namnet Ironman ägs av ett företag, så även om alla Ironman-tävlingar är triathlon är inte alla triathlon Ironman-tävlingar. Tävlingarna är de mest kända triathlontävlinironmangarna, vilket bland annat märks när anmälningar görs till tävlingarna. När Ironman-tävlingarna är i Tyskland tar platserna slut på bara ett par dagar, medan platserna tar slut på under 20 minuter i Florida.

I Sverige finns ett Ironman-lopp årligen i Kalmar, och en Ironman 70.3 i Jönköping. En Ironman 70.3 är en halv Ironman-tävling, där 70.3 står för den totala sträckan över de tre grenarna, där varje gren är hälften av sträckan i en standard Ironman.

För de som är intresserade av loppen kan de ibland följas på TV, och resultaten kan även följas på internet. Vill man utan att själv vara med få en känsla av spänning, och dessutom ha en chans till att vinna kan man spela på resultatet av loppet, antingen med sina vänner, eller direkt på delen som behandlar sportbetting på ett onlinecasino.