Greg Glassman är mannen som över ett antal årtionden tog fram träningsformen CrossFit. Han var även den allra första att sätta en definition på uttrycket fitness. Träningsformen var menat att specifikt främja både hälsa och fitness. När man utövar CrossFit ska man konstant byta rörelser som ska genomföras med en hög intensitet. Dessa rörelser är alla funktionella och är menade att reflektera rörelser från ett flertal olika sporter och aktiviteter som till exempel gymnastik, rodd och löpning.

Träningsformen CrossFit

Något som anses vara väldigt viktigt när man tränar CrossFit är intensitet. Det är något som de som håller på med sporten mäter med deras ansträngning delat på tiden som de harcrossfit tränat. Ju hårdare som man tränar på en kortare tid, eller ju mer intensitet desto bättre. De som håller på med träningsformen seriöst lägger stort fokus på att notera sina resultat, allt från tider, tyngder, längder med mera. De noterar allt så att de kan hålla koll på att de fortsätter att utvecklas och förbättras. Ofta använder de sig av whiteboardtavlor så att det är lätt kan ändra på resultat i takt med att dessa förbättras.

När man tränar CrossFit använder man sig av väldigt standardiserade rörelser, som människan har använt sig av väldigt länge. De använder rörelser som knuffa, släpa, lyfta, sitta ned, stå upp, springa, klättra och kasta. Många av de som utövar sporten tycker om att göra det tillsammans med likasinnade. De bildar ett stort “CrossFit samhälle”, där det uppskattas vara över 11000 medlemmar världen över. Detta är 11000 personer som tränar för att förbättra deras hälsa och fysik, på ett naturligt sätt för kroppen. CrossFit är utvecklat för att träningen ska ge kroppen en så jämn träning som möjligt, där alla muskler används fullt ut och till hög intensitet. Flera av rörelserna tränar ett stort antal av kroppens muskler på samma gång.